De droom van een dirigent
Op 20 mei viert Oratoriumkoor Alphen aan den Rijn haar 100-jarig jubileum met de uitvoering van de Elias van Felix Mendelssohn.
In september 2014 trad Patrick Pranger aan als dirigent van het oratoriumkoor. Toen hij in de sollicitatieprocedure hoorde van het plan in 2016 het 100-jarig jubileum van het koor te vieren met de uitvoering van de Elias van Mendelssohn begonnen zijn ogen te glimmen. ‘Dat te mogen dirigeren is een droom van mij. ’ Die kans doet zich steeds minder voor. De uitvoering van dit magistrale werk vereist een omvangrijk koor van behoorlijk niveau en brengt vanwege de vele solisten en de uitgebreide bezetting van het orkest nogal wat kosten met zich mee. Geen voor de hand liggend werk om in studie te nemen in een tijd dat subsidiekranen dicht gedraaid worden. Het bestuur van het koor kon Patrick vertellen dat het koor al jaren geld opzij zette om met dit werk het eeuwfeest te kunnen vieren.
Er zijn meer grote oratoriumwerken. Gevraagd waarom Patrick juist de Elias zo graag wil uitvoeren zei hij dat dit allereerst is omdat hij zo door de muziek van Mendelssohn geraakt wordt. De mildheid van zijn romantische klankidioom spreekt hem zeer aan. De componist is schatplichtig aan de grote Bach. Dat hoor je in al zijn werken. Ook in de dramatiek van de Elias is te merken dat hij veel van Bach geleerd heeft. Maar de manier waarop Mendelssohn in dit oratorium zijn verhaal vertelt, is veel meer gepolijst. Bijvoorbeeld: de volkskoren in de Elias zijn bij alle heftigheid toch veel minder rauw dan in een werk als de Mattheüs Passion.
Patricks liefde voor Mendelssohn dateert uit zijn tienerjaren. Toen zijn vader – ook dirigent – hem in een gospelkoor had horen zingen, nodigde hij Patrick uit lid te worden van zijn kamerkoor. Daar kwam hij voor het eerst met muziek van Mendelssohn in aanraking. En het was meteen raak. Als beroepszanger en als koordirigent ontwikkelde hij een bijzondere affiniteit met deze componist. Graag zingt hij de liederen van Mendelssohn. Als dirigent voert hij ook a-capellawerken van hem uit. Nu als dirigent leiding gaan geven aan de uitvoering van de Elias is een bijzondere uitdaging. Er wordt in een paar uur een heel verhaal verteld. Niet alleen zijn er de vocale lijnen van koor en solisten die uitdrukking geven aan het gebeuren, maar er is ook nog de heel eigen schildering van het orkest waaraan de dirigent aandacht moet geven. We zullen het op 20 mei gaan horen wanneer de droom van de dirigent werkelijkheid gaat worden.
Het koor voert de Elias uit samen met het Nederlands Begeleidingsorkest en acht solisten.